id: | 27535 |
---|---|
Назва: | Оцінка біологічної безпечності м’ясної сировини при прийманні на м’ясопереробне підприємство |
Автори: | Власенко І. Г., Семко Т. В., Іваніщева О. А. |
Ключові слова: | НАССР, безпечність, Кодекс Аліментаріус, харчовий продукт, контроль, ризик |
Дата публікації: | 2022-02-15 14:11:46 |
Останні зміни: | 2022-02-15 14:11:46 |
Рік видання: | 2021 |
Аннотація: | В статті описано проблеми при оцінці безпечності сировини на підприємствах м’ясопереробної промисловості та шляхи їх вирішення. Піднята проблема є важливою з погляду виробничої безпеки. Метою статті є аналіз біологічних небезпечних чинників як елемента процедури перевіряння критерію результативності експертизи при прийманні м’ясної сировини на м’ясопереробне підприємство. Предмет дослідження: м’ясна сировина, що приймається на м’ясопереробне підприємство, «дерево прийняття рішень» на етапі приймання м’ясної сировини, початкова і залишкова протеолітична мікрофлора, контрольно-критичні точки ветеринарно-санітарного контролю. Матеріали та методи. Застосовано загальнонаукові методи пізнання: аналіз, синтез, абстракція, дедукція. Для вивчення та всебічного аналізу об’єкта дослідження застосовано монографічний, а також спеціальний метод дослідження – абстрактно-логічний. В процесі виконання роботи використано мікробіологічні методи дослідження: мікроскопія препаратів, посів на поживні середовища. Інформаційна база дослідження – чинні законодавчі та нормативно-правові акти України та Регламенти Європейського союзу, стандарти Codex Alimentarius наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених, власні спостереження авторів. Результати дослідження. Дослідження проведено в умовах лабораторії підприємства ТОВ "Літинський м’ясокомбінат" Вінницької області. Ідентифіковані небезпечні чинники, що виявлені на етапі приймання сировини, контролюються за допомогою ветеринарної експертизи , а саме точок ветеринарно-санітарного контролю. Експертиза сировини враховує контроль біологічних, хімічних і фізичних факторів при отриманні сировини, придбанні і обробці, підготовці до виробництва, розподілі, реалізації та споживанні готового виробу. В умовах підприємства ТОВ «Літинський м’ясокомбінат» проведено процедуру ідентифікації небезпечних чинників на етапі приймання м’ясної сировини та встановлено 4 точки контролю. Сфера застосування: результати дослідження рекомендовані до застосування на підприємствах м’ясопереробної галузі. |
URI: | http://ir.vtei.edu.ua/card.php?id=27535 |
Тип видання: | Стаття у наукових фахових виданнях України |
Видавництво: | Продовольчі ресурси : зб. наук.пр. 2021. Т. 9, № 16. С. 49-56 |
Розташовується в колекціях: | Статті/ Видання інших установ/ |
Ким внесений: | Адміністратор |
Файл : 27535.pdf Розмір : 339489 байт Формат : Adobe PDF Доступ : Загально доступний | |
|