Репозиторій ВТЕІ
id: 27886
Назва: Антоціани із квітів Clitoria Ternate
Автори: Крижак Л. М.
Ключові слова: квіти кліторії трійчастої, біологічно активні компоненти, антоціани, екстракти, харчовий барвник
Дата публікації: 2022-09-09 09:51:22
Останні зміни: 2022-09-09 09:51:22
Рік видання: 2022
Аннотація: В статті показана перспективна доцільність використання у харчовій промисловості кліторії трійчастої (Clitoria ternatea L.). Особливе місце серед біологічно активних речовин в рослинній сировині кліторії трійчастої займають антоціанові барвники фенольної природи, які відносяться до біофлавоноїдів (С6-С3-С6). Вони обумовлюють забарвлення квітів від блакитного до синього кольору. Ці пігменти рослин - антоціани добре розчиняються у воді. Найважливіші фактори, від яких залежить стабільність антоціанів – ферменти, температура, кисень, pH, іони важких металів, аскорбінова кислота, світло тощо. Від вмісту кислот і величини pH залежить інтенсивність та різноманітність забарвлення в харчових продуктах. Одні й ті ж антоціани в кислому середовищі дають червоне забарвлення, при зміщенні рН в лужний бік дають блакитний або фіолетовий колір, а в сильнолужному середовищі – зелений колір. Антоціани квітів (Clitoria ternatea L.), можна використовувати як синій харчовий барвник у кислих та нейтральних харчових продуктах, з метою відновлення і підвищення інтенсивності природного забарвлення, фарбування безколірних продуктів та надання їм привабливого та товарного вигляду.
URI: http://ir.vtei.edu.ua/card.php?id=27886
Тип видання: Стаття у нефаховому виданні
Видавництво: Вісник Хмельницького національного університету. 2022. Iss. 1, Vol. 305. P. 270-273
Розташовується в колекціях: Статті/ Видання інших установ/
Ким внесений: Адміністратор
Файл : 27886.pdf Розмір : 877002 байт Формат : Adobe PDF Доступ : Загально доступний

Збільшити