The Repository of VTEI
id: 26197
Title: Проблеми та перспективи крафтового сироваріння на Вінниччині
Authors: Семко Т.В., Іваніщева О.А.
Keywords: виробництво, якість, НАССР, сировина, технологія, сир, гастротуризм, сировар
Date of publication: 2021-01-13 15:49:43
Last changes: 2021-01-13 15:49:43
Year of publication: 2020
Summary: Метою статті є дослідження сучасного стану виробництва сировини для крафтового сироваріння в
Україні, актуальних проблем в галузі, їх причин та можливих шляхів вирішення на конкретних прикладах
діяльності українських крафтових сироварів. Проблема якості сировини для крафтових виробництв є
надзвичайно актуальною, оскільки сьогодні в Україні система заготівлі молока як сировини сама себе не
контролює, що тягне за собою ряд додаткових витрат виробника, невідповідність якості готового продукту
світовим стандартам. У даній статті досліджено технологічні аспекти заготівлі молока-сировини,
проаналізовано роботу закордонних та вітчизняних фахівців галузі, описано особливості діяльності
крафтових сироварень вінницького регіону. Оскільки останнім часом українські виробники все частіше
враховують процес гармонізації вітчизняного законодавства з нормами та правилами Європейського Союзу,
починають приділяти увагу окремим вимогам ЄС щодо гігієни та безпечності, мають позитивні результати і
визнання міжнародних фахівців, у статті представлено результати діяльності кращих крафтових сироварів
Вінницької області, їх здобутки та підходи до вирішення виробничих і маркетингових проблем.
Досліджено давні традиції сироваріння в Україні, які прослідковуються у роботі сучасних виробників
сирів, таких, як «Українець Агро» (бренд Cheese Garden), «Білозгар» (сир «Український»), ТОВ «Бімол».
Проаналізовано можливості та проблеми адаптації європейського сироваріння до українських, зокрема
вінницьких, умов на прикладі TOB «Аверса-Україна», яке виготовляє сир виключно за італійською
технологією з місцевої регіональної сировини. Визначено перспективи подальшого переходу сироварної галузі на європейські стандарти управління якістю ISO та міжнародний стандарт НАССР. Запропоновано шляхи вирішення проблем виробництва та реалізації крафтових сирів шляхом розвитку гастротуризму, сирного зокрема, на прикладі крафтової сироварні «Коза Чка». Наголошено на дієвості нестандартних підходів до організації крафтових сироварень, власного виробництва сировини та просуванню їх на внутрішньому та зовнішньому ринках.
URI: http://ir.vtei.edu.ua/card.php?id=26197
Publication type: Стаття у нефаховому виданні
Publication: Scientific Letters of International Academic Society of Michal Baludansky. 2020. № 4, Vol. 8. P. 88-91
In the collections: Статті/ Видання інших установ/
Published by: Адміністратор
File : 26197.pdf Size : 2892267 byte Format : Adobe PDF Access : For all

Enlarge