The Repository of VTEI
id: 30954
Title: Пролонгування зберігання пастеризованого молока за додавання екстракту кориці (cinnamomum burmannii)
Authors: Крижак Л. М., Калініна Г. П.
Keywords: молоко-сировина, пастеризація, кора кориці, екстракт кориці, антибактеріальна активність, зберігання
Date of publication: 2025-01-21 10:16:19
Last changes: 2025-01-21 10:16:19
Year of publication: 2024
Summary: Комерційне пастеризоване молоко, як правило в Україні має відносно короткий термін зберігання 5-7 днів. Щоб уникнути цього, необхідно додавати натуральні інгредієнти, які мають зберегти якість, пригнічуючи ріст хвороботворних бактерій, щоб можна було продовжити термін зберігання пастеризованого молока. Одним із таких природних інгредієнтів є кориця (Cinnamomum burmannii), яка має антибактеріальні властивості завдяки своїм метаболічним компонентам. В роботі досліджено можливість пролонгування зберігання пастеризованого молока за додавання екстракту кориці. До пастеризованого молока додавали екстракт кориці у кількості 0,5%. Застосовували рандомізований вибір строків зберігання – 4 періоди (0 днів, 3 дні, 7 днів, 14 днів, 21 день) за чотирикратного повторювання. Вимірювані параметри включали аналіз pH, загальну бактеріальну забрудненість і антибактеріальну активність екстракту кориці проти Escherichia coli та Staphylococcus aureus. Доведено, що екстракт кориці не змінює значення рН та зберігає якість пастеризованого молока впродовж зберігання. Це пов’язано з вмістом антибактеріальних речовин екстракту кориці, які здатні пригнічувати ріст бактерій таким чином, що якість молока впродовж до 3 тижнів зберігання залишається стабільною.
URI: http://ir.vtei.edu.ua/card.php?id=30954
Publication type: Стаття у наукових фахових виданнях України
Publication: Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету. 2024. Вип. 24, Т. 1. DOI: 10.32782/2220-8674-2024-24-1-13
In the collections: Статті/ Видання інших установ/
Published by: Адміністратор
File : 30954.pdf Size : 5808480 byte Format : Adobe PDF Access : For all

Enlarge